Enerji

Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu İmkanları

Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu enerji maliyetlerinin sürekli artması ile herkesin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu ile kış aylarında yakıt giderlerinizi düşürmeniz mümkündür.

Konutların en büyük enerji gideri ısınma ve soğutma olarak gerçekleşir. Kış aylarında ısınma için harcanan yakıt masrafı en yüksek mertebededir. Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu metotlarını inceleyerek doğalgaz / yakıt masrafınızı düşürmeniz mümkündür.

Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu İmkanları

Ülkemizdeki binaların büyük kısmında yalıtım / izolasyon uygulaması yapılmamıştır. Buda kış aylarında ısı kaçakları nedeniyle doğalgaz faturanızın yüksek gelmesine sebep olmaktadır. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

Yalıtımsız binalarda özellikle radyatör arkasından ve pencerelerden ısı kayıplarının fazla olduğu görülmektedir.

Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu İmkanları
Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu İmkanları

Bildiğimiz gibi ısınan hava yükselir ve çatıdan dışarıya kaçmaya çalışır. Bu nedenle öncelikle çatının yalıtılması gerekir. Evimizi yalıtmak demek evi battaniye ile sımsıkı örtmeye benzer. Dışarıdan soğuk içeriye giremez ve içeriden de ısı dışarıya kaçmaz. Evleri yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanılır. Henüz inşaat aşamasında yalıtım uygulamasının yapılması büyük fayda sağlayacaktır.

Pencere ve Kapıdan Kayıpları Önleyin

Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Eviniz çok soğuk bir bölgede ise üç çam kullanmanız yerinde olacaktır.

Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin. Yanan bir mumu pencere kenarlarında ve diğer sızıntı olabilecek yerlerde dolaştırın. Mum alevi sağa sola hareket ediyorsa sızıntı var demektir. Pencerenizin ve kapılarınızın kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanınız. Eğer yalıtım malzemelerine erişiminiz kolay değil ise sızıntı olan yerlere havlu/kumaş gibi ısı kaybını nispeten önleyen parçalar da koyabilirsiniz.

Kış aylarında pencerelerinizin perdelerini kapalı tutunuz. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanılmamalıdır.

Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz.

Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlayacaktır. Kış aylarında giriş-çıkışlarda bu kapıları açık bırakmayınız.

Kazanlarınızı Doğru Seçin

Eskiden ısıtma sistemi tasarımları, 90°C kazan çıkış ve 70°C kazan dönüş sıcaklıkları üzerinden yapılırken, günümüzde bina kabuğunun iyi yalıtılması halinde sıcaklıklar, 70/55°C ve daha altında olacak şekilde yapılabilmektedir. Bu şekilde kazan boyutları küçülmekte, maliyetleri azalmakta, verimleri de artmaktadır.

Kalorifer tesisatının bodrumlardaki dağıtım ve toplama borularının ve vanalarının yalıtımı ile enerji tüketimi azaltılabilir. Merkezi sistem bir kazan dairesi olacak ise (büyük sitelerde zorunludur) endüstriyel tip kazan yerine kombi tipi duvara asmalı kazan tercih edilmelidir.

Binalarda özellikle kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınları sebebiyle büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısınız. Günde 2 saat açık duran pencereler sebebiyle 50-75 kW/m2 yıl ısı kaybı olduğu söylenebilir. Sıcaklık ayarlı termostatik vanalar kullanılarak oldukça büyük ısı tasarrufu sağlanabilir. Oda sıcaklığını 1°C arttırmak için yaklaşık % 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir.

Oda sıcaklığı 23 °C iken ısı kaybı 100 ise;
Oda sıcaklığı 22 °C olursa % 6 tasarruf
Oda sıcaklığı 21 °C olursa % 12 tasarruf
Oda sıcaklığı 20 °C olursa % 18 tasarruf sağlanabilir.

Termostatik Radyatör Vanası Kullanın

Bina Isıtmasında Enerji Tasarrufu olarak radyatör vanasının kısılması tam olarak tasarruf sağlamamaktadır. Radyatörlerinize termostatik vana takmalı ve istediğiniz sıcaklığa ayarlamalısınız. Oda sıcaklığınızı ihtiyacınızdan yüksek bir değere ayarlamamaya özen göstermelisiniz. Termostatik radyatör vanaları odanızın tam istediğiniz sıcaklıkta olmasını sağlayacaktır.

Oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın normal değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu yapılır. Termostatik radyatör vanaları yaklaşık iki ısıtma sezonunda kendisini geri ödemektedir. Sonrasında yapılan tüm tasarruf sizin cebinize kalacaktır.

Dış hava sıcaklığı ve iç ortam sıcaklığı esas alınarak gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol sistemlerinin uygulanması ile de önemli oranda tüketimler azaltılabilir. Büyük sitelerde bulunan merkezi kazanların ayarlamaları bu esaslar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Enerji verimliliği ve Enerji tasarrufu imkanları ile ilgili tüm yazılar için Enerji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.