KlimalarSoğutmaSoğutma Sistemleri

Defrost Nedir? Defrost Nasıl Yapılır?

Defrost tamamiyle soğutma yüzeylerinde oluşan karlanma / buzlanma’nın manuel veya otomatik olarak çözülmesi işlemidir.

Soğutma sistemlerinde evaporatör yüzeyi en soğuk yüzeydir. Bu nedenle ortam havası evapratör yüzeyine temas ettiğinde hava içerisindeki su buharı önce yoğuşmakta ardından donarak / karlanarak / buzlanarak evaporatör yüzeyine yapışıp kalmaktadır. Karlanma sürekli olduğu için bir süre sonra evaporatör üzerindeki kanatçıklar / petekler tamamiyle kar ile kaplanmakta ve hava geçişini engelleyerek ısı transferini durdurmaktadır. durum böyle olduğunda evaporatör yeteri miktarda soğutma yapamamakta ve sistem verimi düşmektedir.

Ne zaman defrost yapılır?

  1. Buz kalınlığı ölçülerek
  2. Yüzey sıcaklığı ölçülerek
  3. Otomatik olarak belirli bir periyotla
  4. Manuel olarak

Defrost Yöntemleri

1- Elektrikle Defrost Yöntemi:

Evaporatör yüzeyinde serpantin kanatçıkları arasına rezistans yerleştirerek defrost yapılabilir. Defrost yöntemlerinden elektrikle kar eritme en sık rastlanan yöntemdir ve bu, buharlaştırıcının soğutucu akışkan borularından bazılarının iki başını açık bırakmak ve bunların içine yalıtımlı boru tipi elektrik rezistanslı ısıtıcılar yerleştirmek suretiyle sağlanır. Defrost işlemi el ile başlayıp durdurulabileceği gibi çoğunlukla otomatik defrost zaman saatleriyle (Defrost timer) kontrol edilir.

Elektrikle Defrost Yöntemi
Elektrikle Defrost Yöntemi

2- Sıcak gazla defrost yöntemi

Basılan sıcak soğutucu akışkanın kondenser yerine doğrudan buharlaştırıcıya yönlendirilmesiyle yapılan defrost yöntemidir. Bu tarz defrost sisteminde, buharlaştırıcıya verilen sıcak gazın burada ısısını vererek yoğuşması çok ciddi kompresör hasarlarına neden olabilir ve bu nedenle uygulanmasında çok dikkat etmek ve bazı önlemler almak gerekir. Bu yöntem üç şekilde yapılabilir..

A- Çift evaporatör kullanarak. Yani sisteme bir yardımcı buharlaştırıcı konulması ile yapılır. Bir evaporatör defrosta iken diğeri asli görevini yapmaktadır.
B- Sistemin ısı pompası olarak çalıştırılması yani çevrimin ters çalıştırılmasıdır.
C- Sıcak gazın bir kısmı baypas edilerek evaporatöre gönderilmesiyle defrost yapılması
.

Sıcak gazla defrost yöntemi
Sıcak gazla defrost yöntemi

Not: Klimada Defrost; Isı pompalı bir cihaz ısıtma konumunda çalışırken özellikle dış ortam sıcaklığının 0°C değerine yaklaştığı şartlarda doğal olarak dış ünitede karlanma gözlenir. Dış ünite üzerindeki buzun çözülebilmesi için yöntem, dört yollu vana yardımıyla soğutucu akışkanın akış yönünün ters çevrilerek sıcak gazın dış ünite üzerinden geçirilmesidir.

3-Sıcak su ile defrost:

İçinde sıcak su olan bir depodan evaporatör yüzeyine sıcak su dökerek buz eritme işlemidir. Su ile defrost yaptırılması da ekonomik ve geçerli bir yöntem olup, defrost yapmak üzere buharlaştırıcıya ılık su püskürtülür. Bu su ve erittiği kar süratle odadan (cihaz tavasında toplanarak) atılmalıdır. Defrost solenoidi elle kumandalı veya defrost saati kumandalı olarak açılıp suya yol verir. Defrost sırasında hava üfleyici fan motoru durdurulur 4-Sıcak salamura ile defrost: çok büyük evoparatör sistemlerinde ise salamura su püskürtme yöntemi ile buzun erimesi sağlanır. daha soğuk şartlarda donan salamura buzun erimesini sağlar böyle seyrelerek hazneye geri akar .

Sıcak su ile defrost
Sıcak su ile defrost

5- Sıcak hava ile defrost:

Yüzeylere sıcak hava gönderilerek yapılan bir defrost yöntemidir.

6- Oda havasıyla defrost:

2°C’in üzerindeki odalarda sistem durdurulur, sadece eavaporatör fanları çalıştırılarak, eritme işlemi yapılır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.