Enerji

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir? Kimler Almalı?

Enerji Kimlik Belgesi tabiri son yıllarda sürekli karşımıza çıkar oldu. Enerji Kimlik Belgesi kısa adıyla EKB nedir? Kimler EKB almalıdır? Kimlere EKB verilir? EKB nasıl alınır? EKB fiyatları nedir? gibi onlarca soru kişilerin aklında bulunuyor. Bu nedenle bu yazımızın konusu olarak Enerji Kimlik Belgesini seçmiş olduk. Hep beraber enerji kimlik belgesi konusunda bilgilerinizi paylaşalım, bilgilerimizi tazeleyelim.

Yasal mevzuatlar sürekli değiştiği için bu yazımızı yazdığımız tarih olan Şubat 2021 itibariyle son güncel bilgileri ekliyoruz. Yasal mevzuatlar güncellendikçe bu yazımızı da güncelleyerek sizlere en güncel bilgiyi sunmuş olacağız.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi yasal mevzuatlar ile zorunlu hale gelmiştir. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkmış olan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile sınırları ve şartları belirtilmiştir. Enerji Kimlik Belgesi binalarda mevcut enerji tüketiminin görülmesi, enerjinin verimli kullanılması, enerji tasarrufu sağlanması ve çevrenin korunması amacıyla ortaya çıkmıştır. Örnek Enerji Kimlik Belgesi aşağıda verilmiştir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji Kimlik Belgesi 5627 Sayılı Enerji verimliliği kanunun geçici 4. Maddesinin birinci fıkrasına istinaden 01 Ocak 2011 tarihi yeni ve eski bana ayrımı olarak belirlenmiştir. 1 Ocak 2011 tarihinde önce ruhsat almış binalar mevcut bina, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra ruhsat alan binalar ise yeni bina olarak adlandırılmıştır.

Enerji verimliliği kanununda “18.04.2007 tarihinden itibaren 10 yıl içinde enerji kimlik belgesi alınması zorunludur” ibaresi yer almaktadır. Buna göre 18 Nisan 2017 tarihine kadar herkese EKB alması için süre verilmiştir. Fakat 2017 yılında EKB alan binalar çok az sayıda oldukları için süre 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. 2021 yılı itibariyle mevcut ve yeni binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. 10 yıl sonra enerji kimlik belgesinin yenilenmesi gerekmektedir.

Hangi Binalar Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorundadır?

Enerji kimlik belgesi zorunlu olmayan binalar aşağıda belirtilmiştir. Bu kapsam dışındaki tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunludur.

EKB Zorunlu Olmayan Binalar:

  • Sanayide bulunan üretim binaları,
  • İki yıldan daha az kullanılması planlanan binalar,
  • Kullanım alanı 50 m2’den az olan binalar,
  • Atölyeler ve Seralar,
  • Isıtma ve Soğutmanın yapılmadığı depo, ahır gibi binalar,

Yukarıda belirtilen binalar dışında kalan tüm binaların EKB alması zorunludur.

Kimler Enerji Kimlik Belgesi Hazırlayabilir?

Enerji Kimlik Belgesi mevcut binalar ve yeni binalar için hazırlanıyor. Mevcut binalarda Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi (EVD)’ne bağlı olan bir Enerji Kimlik Belgesi uzmanı hazırlarken, yeni binalarda meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıfları taşıyan mühendis veya mimar bulundurulan tüzel kişiler tarafından düzenlenir ve verilir.

Enerji Kimlik Belgesi, EKB Uzmanı tarafından verilir. EKB uzmanı olmak için mühendis ve mimarlar yetkili eğitim kurumlarından eğitim alır ve bakanlık tarafından yapılan sınava girerek EKB uzmanı ünvanını alır.

Enerji Kimlik Belgesi, EKB uzmanı tarafından BEP-TR programı kullanılarak hazırlanır ve çevre ve şehircilik bakanlığına sistem üzerinden gönderilerek onay alınır. Sonrasına yukarıda görmüş olduğunuz örnekteki gibi Enerji Kimlik Belgesi oluşturulur.

Bina / Site yöneticileri almış oldukları Enerji Kimlik Belgesinin herkes görebileceği bir yere asmaları gerekmektedir.

BEP-TR hakkında detaylı bilgi ve kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları

Enerji kimlik belgesi özel firmalar tarafından yapıldığı için sabit bir fiyatı yoktur. Serbest piyasa olup fiyatlar her firmaya göre farklılık göstermektedir.

Enerji kimlik belgesi için fiyat merak edenlere genel bir fiyat bilgisi verecek olursak 1000 metrekare altı binalarda fiyat 300 TL – 500 TL’dir. Diğer konutlara metrekareye göre bu ücret 500 TL ile 2000 TL arasında değişkenlik gösterir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.