Mühendislik

Haarp Nedir? Haarp Deprem Yapar mı?

Haarp ülkemizde özellikle deprem olduğu zamanlarda sıkça duyulan bir kelimedir. Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş – Gaziantep bölgesinde gerçekleşen 7.4 büyüklüğündeki deprem için Haarp tarafından yapıldığı hatta İstanbul boğazına demirleyen bir amerikan savaş gemisinin bu depremi tetiklediği söylenmektedir.

HAARP”a yönelik iddialar, özellikle 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında ülkemizde ün kazanmıştı. ABD Hava Kuvvetleri, ABD Deniz Kuvvetleri, ABD Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı (DARPA) ve Alaska Üniversitesi tarafından maddi olarak desteklenen, 1993 yılında kurulan Yüksek Frekans Aktif Aurora Programı (HAARP) isimli projeler, iddialarda en sık söz edilen kurum isimleri.

HAARP için Prof. Dr. Celal ŞENGÖR hocamızın yaptığı hesabı ve HAARP gibi teknolojilerin deprem yapma ihtimaline karşın yorumu aşağıdaki videoda yer almaktadır.

Peki Haarp nedir?

HAARP, Yüksek-Frekans Aktif Auroral Araştırma Programı (High-Frequency Active Auroral Research Program) isimli eski ve artık aktif olmayan bir araştırma projesidir. Gakona (Alaska) yakınlarında bulunur ve 1993 senesinde başlamıştır. 2014 yılında faaliyetlerini sonlandıran araştırma programı, Ağustos 2015’te Fairbanks’teki Alaska Üniversitesi’ne devredilmiştir ve bilim insanlarının kullanımına açıktır.

Programın amacı, atmosferimizin iyonosfer tabakasının sınırlı bir bölgesini geçici bir süreliğine uyarmak ve değişimleri incelemektir. Bu nedenle HAARP projesi dahilinde İyonosferik Araştırma Aleti (Ionospheric Research Instrument ya da kısaca “IRI”) adı verilen güçlü ve yüksek frekanslı bir verici üretilmiştir. Bu verici, 180 adet 22 metrelik antenlerlerden oluşmaktaydı, 133,546 m2 bir alana yayılmaktaydı ve vericinin toplam gücü 3,600 kilowatt civarıydı.

HAARP projesi dahilinde IRI haricinde VHF, UHF radarlar, akı köprülü manyetometre, iyonosferik ses aletleri ve bir endüksiyon manyetometresi inşa edilmiştir. Bu aletler kullanarak, IRI tarafından uyarılan iyonosfer bölgesinde meydana gelen fiziksel değişimler tespit edilebilmekteydi.

HAARP sayesinde ABD ordusu özellikle de denizaltı gibi erişmesi güç araçlarıyla neredeyse kusursuz bir iletişim ağı kurabilmeyi başarmıştır.

Görülebileceği gibi HAARP, bir deprem makinası değil; bir atmosferik araştırma cihazıdır. ABD’deki komplo teorisyenleri HAARP’ın bir “deprem silahı” değil, bir “atmosferik kontrol silahı” olduğunu söylemektedirler. Türkiye’deki komplo teorisyenleri ise bunu bir şekilde “deprem silahı” olarak yorumlamışlardır. Komplo teorisyenlerinin iddialarının tamamı (hangi versiyonu olursa olsun) geçersizdir. Stanford Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde jeofizik profesörü olan Ümran Savaş İnan şöyle diyor:

HAARP ile ilgili komplo teorileri tamamen cehaletten kaynaklanmaktadır. HAARP’ı kullanarak Dünya atmosferik sistemlerini etkileyebilecek hiçbir şey yapamayız. HAARP’ın saçtığı enerji çok büyük olsa da, tek bir yıldırımın saçtığı enerjiye göre bile bir hiçtir! Ki bu yıldırımlardan her saniye 50-100 adet meydana gelir! HAARP’ın güç yoğunluğu çok küçüktür.

Günümüzde isteyen araştırmacılar ücretini ödeyerek HAARP projesini kullanabilmektedirler. Hatta HAARP, bir süreliğine halka da açılmış ve ziyaretçileri ağırlayarak ne tür araştırmalar yapıldığı gösterilmiştir.

Arka Plan

Haarp Nedir?
Haarp Nedir?

HAARP komplo teorisyenleri ve kıyametçiler için eğlenceli bir hedef haline gelmiştir. HAARP’ı İncil’deki felaket oranları gibi büyük seller, yıkıcı kuraklar, güçlü kasırgalar, hortumlar ve fırtınalar, ve Afganistan ile Filipinler’deki Müslüman teröristleri yerinden sallamak için depremleri tetiklediği için suçlamışlardır. HAARP aynı zamanda batı Amerika’daki büyük elektrik kesintileri, TWA 800 numaralı uçuşun düşüşü, ve Körfez Savaşı Sendromu ile Kronik Yorgunluk Sendromu gibi gizemli hastalıklar için suçlanmıştır. Bazıları Columbine Lisesi ve başka yerlerde yer alan silahlı çatışmalara yol açan bir zihin kontrol cihazı olduğunu da iddia etmiştir (HAARP’ın zihin-kontrol salınımlarını engellemek adına cihazlarda satılmaktadır).

HAARP aynı zamanda geçilemez bir füze savunma kalkanı, dünyayı yaşanmaz hale getirebilecek bir ölüm ışını, vahşi doğada yaşayan hayvanların göç yollarıyla oynamalar yapan bir makine, Anti-mesihin güçlerinin elinde olan şeytani bir araç, dünya çapındaki iletişimleri karıştıran, dünyayı yerinden oynatacak bir cihaz, ve UFO aktiviteleriyle bağlantılı bir sistem olduğu söylenmiştir.

HAARP neden komplo teorisyenler için çekici bir hedef olmuştur? HAARP büyük, yüksek enerjili, belirli bir görevi olan, Pentagon tarafından finanse edilen ve Alaska’nın vahşi bölgesinde bulunan, Dünya’nın iyonosferiyle oynayan, fakat bilimsellikten yoksun kişiler için derin bir şekilde gizemli görünen bir cihazdır. Bir de HAARP sözde komplo teorileri içerisinde yer alan ve fizikle ilgili olan Nikola Tesla ile ve Fizikçi Dr. Bernard J. Eastlund’ın Tesla teknolojisiyle Dünyanın enerji alanlarını değiştiren garip patenti (#4,686,605) ile ilişkilidir.

HAARP’ı içeren komplo teorisi ve kıyameti hakkındaki en büyük iki kitap Dr. Nick Begich ile Jeane Manning tarafından yazılan Angels Don’t Play This HAARP: Advances in Tesla Technology ile Ulusal UFO Müzesinin eski genel müdürü Jerry E. Smith tarafından yazılan HAARP: The Ultimate Weapon of the Conspiracy isimli kitaptır. Buna ek olarak, HAARP’ın sözde korkunç etkilerini anlatan bir sürü site de bulunabilir. Belki de HAARP’ın en iyi savunması HAARP’ın kendi sitesinde yayınlanmıştır, özellikle de ”HAARP hakkında sıkça sorulan sorular” başlıklı sayfası. Bu site HAARP hakkında, amacı hakkında ve çevre üzerindeki etkileri hakkında detaylı açıklamalar içerir.

Bu siteye göre, HAARP bir araştırma tesisidir ve amacı ”Ordu ile sivillerin iletişimi ve navigasyon sistemini etkileyen Dünya’nın iyonosferine ait fiziksel ile elektriksel özellikleri konusundaki bilgimizi artırmaktır.” İyonosfer Dünya yüzeyin üzerinde 35’ten 500 mile (56km’den 804km’ye) kadar uzanır. Yüklü parçacıklar içerir. Bunlara iyon ile elektron denir, ve bunlar radyo sinyallerini yok edebilir, yansıtabilir ve emebilir. Bu parçacıkların davranışı bizim iletişim, navigasyon, gözetim, ve uzaktan algılayan sistemlerimizi etkiler. Dünya’nın iyonosferi hakkında daha fazla bilgi edinerek, bu sistemlere olan güvenimiz ile performansı geliştirilebilir. Bu yazılanları takip eden alıntıların hepsi HAARP sitesinden alınmıştır.

HAARP Gizli Bir Proje Midir?

Birçok komplo teorisyeni HAARP’ın gizli bir proje olduğunu düşünse bile, HAARP’ın kendi sitesi şöyle yazar: ”HAARP programı bütünüyle gizli değildir. HAARP ile ilgili gizli bir doküman bulunmamaktadır.” Elbette, neden gizli bir proje bir sitede topluma açık bir şekilde bu kadar bilgi paylaşın ki? Bir de, HAARP farklı endüstrilerden ve birçok üniversiteden (UCLA, MIT, Alaska Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Clemson Üniversitesi, Penn Devlet Üniversitesi, Dartmouth Üniversitesi, Tulsa Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Cornell Üniversitesi dahildir) gelen araştırmacıları işe almıştır. Topluma bu kadar açık olması gizli bir projenin varlığına dair bir işaret olmuyor. Buna ek olarak, HAARP tesisin fotoğrafları da mevcuttur, ve herhangi bir bariyer ya da güvenlik çiti, gözetleme cihazları, ya da bir gizli operasyona dair belirtilerde görülmüyor. Ara sıra tesiste kamuya açık turlarda yer almaktadır.

HAARP Askeri Sebepler İçin Kullanılabilir Mi?

Hava Kuvvetleri ile Donanma HAARP’ı birlikte idare etse bile, yetkililer HAARP’ın askeri amaçlar için tasarlanmadığını söylemektedir, ve özellikleri (daha önce bahsedilen) üniversitelerin birliği tarafından geliştirilen bir araştırma tesisidir. HAARP sitesi İyonosferik araştırmalardaki ilgi çeken bir şeyin ”teknolojik inovasyonların keşfedilmemiş potansiyeli bizlere yer altındaki objelerini tespit etme ile denizin ya da yerin derinlerinde iletişim kurabilmemiz konusundaki uygulamaları tavsiye etmektedir” olduğunu yazmaktadır. Bu anlaşılabilir ifade HAARP-benzeri bir teknolojinin derinde bulunan bir denizaltı ile iletişimin kurulması ya da yer altına gizlenen gizli askeri tesisatların tespit edilmesinde kullanılabileceğini gösterir.

HAARP Salınımları Sağlığa Zararlı Mıdır?

HAARP’ın sitesine göre: ”HAARP bölge üzerinde ya da dışındaki her yerde elektromanyetik radyasyon konusundaki mevcut güvenlik standartlarıyla bütünüyle uyumludur.” ve ”Ulusal Çevresel Politik Hareketine (NEPA) uygun olarak Çevresel Etki İncelemesi 1992-3 yılları arasında yer aldı.” Bir de, HAARP’ın salınımları, bölgeye en yakın toplum alanlarında bile, birçok kentsel çevreden daha az salınımlara sahip olduğu belirtildi. HAARP sitesi aynı zamanda HAARP’ın düşük frekans (ELF) radyasyonu yaydığını ve bunun sağlık sorunları ile zihinsel fonksiyonları etkileyebileceği konusunda da endişesini bildirdi.

HAARP, ELF düzeyinde sinyaller iletmemesine rağmen, İyonosferik ısının içerisinden küçük ve yararlı ELF sinyali üretmek mümkündür. HAARP yetkililerine göre, bu ELF sinyali ”Dünya’nın arkaplan alanından 11 milyon kat daha zayıf (daha küçük) olacaktır ve araştırmacıların edebiyatındaki rapor ettiği biyolojik etkilerin seviyesinden 1 milyon kat daha zayıf (daha küçük) olacaktır.” Bu alan o kadar zayıftır ki, ancak gelişmiş cihazlarla tespit edilebilir.

HAARP İklimi Etkileyebilir Mi?

HAARP sitesine göre:

HAARP tesisi iklimi etkilemeyecektir. HAARP tarafından kullanılan frekans menzilindeki iletilen enerji troposfer ya da stratosfer de -dünyanın iklimini oluşturan bu iki atmosfer katmanında – önemsiz emilime bağlıdır. HAARP’ın iletimleri iyonosferdeki yakın-vakum bölgesiyle etkileşime girer. Yine de, İyonosferden stratosfer/troposfere kadar aşağı inen bağ inanılmaz derecede zayıftır, ve doğal iyonosferik değişkenlik ile, yeryüzündeki hava ve iklim ile, ve hatta bir jeomanyetik fırtına sırasında Güneşin oluşturduğu yüksek orandaki iyonosferik türbülansta bile herhangi bir iş birliği bulunamadı. Güneş yeryüzündeki havayı iyonosferik fırtınalarla etkileyemiyorsa, o zaman HAARP’ın bunu yapması mümkün bile değildir.

İyonosferik Isınmanın Etkileri Ne Kadar Sürer?

HAARP sitesine göre:

İyonosfer doğal olarak orta çalkantılı olup hem karışık hem de güneş tarafından yenileniyorsa, yapay bir şekilde uyarılmış etkiler hızlıca silinir. Etkinin oluşturulduğu iyonosferdeki yüksekliğe göre, bu etkiler 1 saniyenin altından 10 dakikaya kadarki zamanlarda tespit edilemiyor.

Bir kez daha, yerel HAARP’ten kaynaklanarak iyonosferde yapılan değişiklikler Güneşin dışa verdiği enerjideki değişikliklerden kaynaklanan küresel değişimlerin boyutundan çok daha küçüktür. HAARP Çevresel Etki İfadesine göre, iyonosfere önemli etkiler yapılmıyor, ve böylece hafifletme ölçümlerine gerek yoktur.

HAARP İyonosferde Bir Delik Açabilir Mi?

HAARP sitesine göre:

Hayır. HAARP tarafından oluşturulan her türlü etki iyonosferde oluşan doğal gündüz-gece değişkenlerin yanında küçük kalıyor. Bir sürü iyonosferik katman öğlen saatlerinde tüm yarımkürede doğal olarak kayboluyor. HAARP bu etkiye yakın hiçbir şey yapamaz, ve bulunduğu yerin üzerindeki sınırlı bölgede bile bunu yapamaz.

HAARP’ın Dünya’nın Maynetik Alanı Üzerindeki Etkisi Nedir?

HAARP sitesine göre:

HAARP’ın vericisi jeomanyetik fırtına sırasında işlevsizdir. Solar ile uyarılmış bu genel olaylarda, doğal değişkenler HAARP’ın oluşturabileceğinden 10,000 kat daha yüksek bir seviyeye ulaşabiliyor… Dünya’nın statik manyetik alanı, sırasıyla, bir manyetik fırtınasındaki değişkenlerden 1000 kat daha güçlüdür ve HAARP’ın oluşturabileceğinden 10,000 kat daha güçlüdür.

SIK SORULAN SORULAR

HAARP, Yüksek-Frekans Aktif Auroral Araştırma Programı (High-Frequency Active Auroral Research Program) isimli eski ve artık aktif olmayan bir araştırma projesidir. Gakona (Alaska) yakınlarında bulunur ve 1993 senesinde başlamıştır. 2014 yılında faaliyetlerini sonlandıran araştırma programı, Ağustos 2015'te Fairbanks'teki Alaska Üniversitesi'ne devredilmiştir ve bilim insanlarının kullanımına açıktır.

HAARP, bir deprem makinası değil; bir atmosferik araştırma cihazıdır. ABD'deki komplo teorisyenleri HAARP'ın bir deprem silahı değil, bir atmosferik kontrol silahı olduğunu söylemektedirler. Türkiye'deki komplo teorisyenleri ise bunu bir şekilde deprem silahı olarak yorumlamışlardır. Komplo teorisyenlerinin iddialarının tamamı (hangi versiyonu olursa olsun) geçersizdir.

Birçok komplo teorisyeni HAARP'ın gizli bir proje olduğunu düşünse bile, HAARP'ın kendi sitesi şöyle yazar: HAARP programı bütünüyle gizli değildir. HAARP ile ilgili gizli bir doküman bulunmamaktadır. Elbette, neden gizli bir proje bir sitede topluma açık bir şekilde bu kadar bilgi paylaşın ki? Bir de, HAARP farklı endüstrilerden ve birçok üniversiteden (UCLA, MIT, Alaska Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Clemson Üniversitesi, Penn Devlet Üniversitesi, Dartmouth Üniversitesi, Tulsa Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Cornell Üniversitesi dahildir) gelen araştırmacıları işe almıştır. Topluma bu kadar açık olması gizli bir projenin varlığına dair bir işaret olmuyor.

Hava Kuvvetleri ile Donanma HAARP'ı birlikte idare etse bile, yetkililer HAARP'ın askeri amaçlar için tasarlanmadığını söylemektedir, ve özellikleri (daha önce bahsedilen) üniversitelerin birliği tarafından geliştirilen bir araştırma tesisidir. HAARP sitesi İyonosferik araştırmalardaki ilgi çeken bir şeyin teknolojik inovasyonların keşfedilmemiş potansiyeli bizlere yer altındaki objelerini tespit etme ile denizin ya da yerin derinlerinde iletişim kurabilmemiz konusundaki uygulamaları tavsiye etmektedir olduğunu yazmaktadır. Bu anlaşılabilir ifade HAARP-benzeri bir teknolojinin derinde bulunan bir denizaltı ile iletişimin kurulması ya da yer altına gizlenen gizli askeri tesisatların tespit edilmesinde kullanılabileceğini gösterir.

HAARP'ın sitesine göre: HAARP bölge üzerinde ya da dışındaki her yerde elektromanyetik radyasyon konusundaki mevcut güvenlik standartlarıyla bütünüyle uyumludur. ve Ulusal Çevresel Politik Hareketine (NEPA) uygun olarak Çevresel Etki İncelemesi 1992-3 yılları arasında yer aldı. Bir de, HAARP'ın salınımları, bölgeye en yakın toplum alanlarında bile, birçok kentsel çevreden daha az salınımlara sahip olduğu belirtildi. HAARP sitesi aynı zamanda HAARP'ın düşük frekans (ELF) radyasyonu yaydığını ve bunun sağlık sorunları ile zihinsel fonksiyonları etkileyebileceği konusunda da endişesini bildirdi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.