Alternatif EnerjiMevzuat

YEKDEM Fiyatları Açıklandı (2030’a Kadar)

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında uygulanacak elektrik alım fiyatlarında ve ilkelerinde güncelleme yapıldı.

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı 1 Temmuz 2021’den 2030 yılının sonuna kadar devreye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri ile bu tesisler ile bütünleşik elektrik depolama üniteleri ile yapılacak elektrik satışlarının genel çerçevesi belirlendi.[1]

Karara göre desteklemede uygulama fiyatında Türk Lirası geçerli olacak iken, ödemelere taban ve tavan fiyat ilkelerine dayalı ABD Dolarına endeksli olarak aylık olarak güncellenecek eskalasyon işlemi uygulanacak. Bununla birlikte 1 Temmuz 2021 ile bugüne kadar devreye girmiş tesisler için herhangi bir fiyat farkı ödenmeyecek.

Karar ile YEKDEM uygulamasında kaynak bazlı olarak süre ve tür açısından da çeşitlendirmeye gidildi.

YEKDEM Destekleri

En uzun destek süresi jeotermal ve pompaj depolamalı tesisler için olacak

Karara göre diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelere göre yatırım maliyetleri çok daha yüksek olan jeotermal enerji ve pompaj depolamalı hidroelektrik santral projeleri için uygulanacak alım süreleri 15 yıl, yerli katkı fiyat uygulama süresi ise 10 yıl olacak.

Bu projelere uygulanacak destek ödemeleri kilovat-saat başına 202,00 Türk Lirası Kuruş (TL Kuruş/kWh) olacak. Alım fiyatlarında da taban fiyat 9,45 ABD Doları-sent/kWh, tavan fiyat ise 11,55 ABD Doları-sent/kWh olacak.

Yerli katkı destek fiyatı ise jeotermal santraller için 28,80 TL Kuruş/kWh, pompaj depolamalı tesisler için ise TL Kuruş/kWh olacak.

Rüzgârda karasal ve deniz üstü ayrımına gidildi

Karar ile rüzgâr enerjisinde karasal ve deniz üstü projeler için ayrı süreler ve alım fiyatları belirlendi.

Buna göre karasal rüzgâr enerjisi projeleri için alım fiyatları uygulama fiyatı 106 TL Kuruş/kWh, deniz üstü projeler için ise 144 TL Kuruş/kWh olarak belirlendi.

Ayrıca taban fiyat karasal yatırımlar için 4,95 ABD Doları-sent/kWh, deniz üstü için ise 6,75 ABD Doları-sent/kWh olarak belirlendi.

YEKDEM Nedir?
YEKDEM Nedir?

Güneş Enerji Santrali YEKDEM Belli Oldu

Güneş enerjisinde ise uygulama fiyatı 206 olarak belirlenirken, taban alım fiyatında 4,95 ABD Doları-sent/kWh tavan fiyatı ise 6,05 ABD Doları-sent/kWh oldu.

Güneş enerjisi projelerinde destek süresi 10 yıl olacak iken, yerli katkı desteği de 5 yıl boyunca 28,80 TL Kuruş/kWh olarak uygulanacak.

Bununla birlikte rüzgar ve güneş enerjisi tesisleri ile bütünleşik elektrik depolama üniteleri üzerinden gerçekleşecek elektrik satışları için uygulana fiyatı 125 TL Kuruş/kWh, taban fiyat 5,85 ABD Doları-sent/kWh ve tavan fiyat 7,15 ABD Doları-sent/kWh olacak.

Bu tesisler için 38,45 ABD Doları-sent/kWh olarak uygulanacak yerli katkı desteğinin süresi de 10 yıl olacak.

Düzenlemenin kapsamında aynı zamanda çöp gazı, atık lastiklerin işlenmesi, biyometanisyon ve termal bertaraf gibi biyokütleye dayalı elektrik üretim faaliyetlerine yönelik de alım fiyatları ve destek süreleri de yer aldı.


[1] 1/7/2021 Tarihinden 31/12/2030 Tarihine Kadar İşletmeye Giren/Girecek YEK Belgeli Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin Uygulanacak Fiyatlar ve Süreler ile Fiyatların Güncellenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7189)

SIK SORULAN SORULAR

YEKDEM, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'dır.

Güneş enerjisinde ise uygulama fiyatı 206 olarak belirlenirken, taban alım fiyatında 4,95 ABD Doları-sent/kWh tavan fiyatı ise 6,05 ABD Doları-sent/kWh oldu.

Güneş enerjisi projelerinde destek süresi 10 yıl olacak iken, yerli katkı desteği de 5 yıl boyunca 28,80 TL Kuruş/kWh olarak uygulanacak.

Karar ile rüzgâr enerjisinde karasal ve deniz üstü projeler için ayrı süreler ve alım fiyatları belirlendi. Buna göre karasal rüzgâr enerjisi projeleri için alım fiyatları uygulama fiyatı 106 TL Kuruş/kWh, deniz üstü projeler için ise 144 TL Kuruş/kWh olarak belirlendi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.