Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Akıllı Ambalaj Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Gıdaların taşınması, depolanması gibi proseslerde karşılaşılabilecek sorunları iyileştirmek ve minimalize etmek amacıyla farklı metotlar geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ile beraber, tüketici aldığı ürünün kalitesi, içeriği, taşıma koşulları gibi kriterlerini merak etmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte tüketiciler, tükettikleri ürünleri internet üzerinden rahatlıkla araştırabilmekte ve sorularına cevap bulabilmektedirler. Gelişen teknoloji, beraberinde bilinçli tüketici sayısını da artırmıştır. Bilinçli tüketiciler ise gıda ambalajlarının önemini daha çok gündeme getirmiştir. Tüketicinin dikkati göz önüne alınmıştır ve akıllı ambalaj sistemi oluşturulmuştur. Akıllı ambalaj sistemi ile tüketici aldığı gıdanın serüvenini rahatlıkla öğrenebilmektedir.

plastik-kaplar-ambalaj-2.jpg

Günümüzde akıllı ambalajların, farklı indikatör esaslı 5 çeşidi mevcuttur. Bu çeşitlerin kullanım alanları farklılık göstermektedir. Örneğin; soğuk ve dondurulmuş gıdalarda genellikle Sıcaklık- Süre İndikatörü olan ambalajlama önerilir. Vakumlu paketlerde Oksijen İndikatörü, et, balık, tavuk gibi raf ömrü kısa olan gıdalarda ise Mikrobiyel Üreme İndikatörü tercih edilmektedir. Tabii bu raf ömrü kısa ürünlerimizde alternatif bir metot olan Patojen İndikatörü de kullanılabilmektedir. Modifiye veya kontrollü atmosferde paketlenen gıdalarda ise Karbondioksit İndikatörü kullanılmaktadır.

Verilerin iletilmesinde ise; Barkodlar (en az maliyetli olandır), Radyo Frekanslı Tanımlama Etiketleri(RFID) (mikroçip esaslıdır ve en başarılı sistem olarak bilinir), Gaz Sensörleri (Kaçak İndirkatörleri) (Paket içerisindeki gaz bileşimini esas alır), Nanosensörler (Patojen üremesinde floresans veren nanopartiküller içerir, ‘’Elektrikli Dil’’ de denir), Bozulma veya Tazelik İndikatörleri (Ürüne göre spesifiktir) gibi sistemler kullanılmaktadır.

Akıllı ambalaj kullanımı Dünya’da 1990’larda başlamış gibi görünse de henüz dünya genelinde ve ülkemiz genelinde tam olarak ivme kazanamamıştır. Gelişen teknoloji, bilinçli tüketici ve artan nüfustan dolayı gıdalarda akıllı ambalaj sistemi en kısa zamanda yaygınlaşacaktır.
 

Son kaynaklar