Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bering Geçidi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Son bilimsel çalışmalar, Asya ile Amerika’yı birbirine bağlayan kara köprüsünün günümüzden 35.700 yıl önce henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor.

1674492616112.png

Dünya zaman zaman Buzul Çağı olarak adlandırılan dönemlerden geçer. Ortalama sıcaklıkların düşük olduğu bu dönemlerde buzullarda biriken su miktarı artar ve deniz seviyeleri düşer. Son Buzul Maksimumu olarak adlandırılan, Son Buzul Çağı sırasında sıcaklıkların en düşük seviyeye indiği, günümüzden 26.500-19.000 yıl önceki dönemde deniz seviyeleri bugün olduğundan yaklaşık 130 metre alçaktı. O dönemlerde bugün Bering Boğazı olarak adlandırılan bölgede Asya ve Amerika kıtalarını birbirine bağlayan bir kara köprüsü (Bering Geçidi) vardı. Geçit günümüzden yaklaşık 13.000-11.000 yıl önce artan sıcaklıklarla birlikte buzulların erimeye başlaması sonucu yeniden sularla kaplandı ve Asya ile Amerika arasındaki kara köprüsü ortadan kalktı.

Son Buzul Maksimumu sırasında Bering Geçidi’nin olduğu topraklarda atlar ve mamutlar gibi hayvanların yaşadığı biliniyor. Ayrıca Amerika’ya göç eden ilk insanların da Bering Geçidi’ni kullandığı düşünülüyor.

Asya ve Amerika arasında kara köprüsünün olduğu dönemlerde Pasifik ve Kutup okyanusları bağlantısızdı. Bu dönemin öncesi ve sonrasında ise bölge sular altında kaldığı için iki okyanusun suları birbirine karışıyordu.

Bering Boğazı


Princeton Üniversitesinden bir grup araştırmacı, Batı Kutup Okyanusu bölgesindeki deniz tabanlarından örnekler toplamış ve tortulardaki deniz canlısı kalıntılarındaki azot izotopları oranlarını tespit etmiş. Pasifik ve Kutup okyanuslarının azot içerikleri birbirinden farklıdır. Araştırmacılar da azot izotopları hakkında analizler yaparak iki okyanusun sularının hangi dönemlerde birbirine karıştığı hakkında tahminler yapmışlar. Sonuçlar, günümüzden yaklaşık 35.700 yıl önce Pasifik ve Kutup okyanuslarının sularının birbirine karıştığını gösteriyor. Bu sonuçlar, Son Buzul Maksimumu başlamadan 10.000 yıl önce Bering Geçidi’nin henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor.

Geçmişte Bering Geçidi’nin daha erken bir dönemde ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak elde edilen son sonuçlar, buzul miktarının artıp deniz seviyelerinin düşmesinin görece hızlı bir biçimde gerçekleştiğini ve kara köprüsünün oluşmasının Son Buzul Maksimumu’nun başlamasına daha yakın bir döneme denk geldiğini gösteriyor.
 

Son kaynaklar