Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Gıda Endüstrisinde Alerjen Kontrolü ve Yönetimi

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Alerjenler insan sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilirler. Alerjen kontrolü ve yönetimi, gıda işletmelerinde tarladan sofraya güvenli gıda sunmakla birlikte, üretilen ürün ve ürünün muhtevası hakkında tüketiciyi bilgilendirmeyi amaçlar.

Alerjen maddeler, gıda içerisinde protein yapıda bulunmaktadır. Bu proteinler, gıda işleme sırasında ürünün içinde bulunmaya devam eder ve yapısını koruyarak tüketiciye kadar ulaşır. Gıdanın yapısında bulunan herhangi bir proteinin tüketici için alerjik reaksiyon oluşturması mümkündür ancak şu an için, glüten içeren tahıllar ve bunların ürünleri, kabuklular ve bunların ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık ve balık ürünleri, hardal, yer fıstığı, soya fasulyesi, kereviz, acı bakla, sert kabuklu meyveler (Fıstık, ceviz vb.), kükürt dioksit ve sülfitler, yumuşakçalar, susam ve bunların türevleri alerjen kabul edilmektedir.

Son yıllarda alerjik hastalıkların artmasıyla birlikte tüketicinin bilinçlendiği ortadadır. Bu bilinçlenme ile tüketici artık tercih edeceği gıdaları daha çok irdelemekte ve merak etmektedir. Gıda üretiminde alerjen sınıfına giren maddelerin kullanılması halinde, bu maddelerin etiket üzerinde tüketiciye bildirilmesi gerekmektedir. Bu gereklilik, üretici işletmenin tüketiciye karşı sorumluluğudur.

Alerjen kontrolü ve yönetimi için gıda üreticilerinin payına düşenler nelerdir?​

İlk yapılması gereken, gıda ürünleri üretilirken hazırlanan reçetelerde alerjen olmayan hammaddelere yer verilmesidir. Reçetede bulunan alerjen bir hammaddenin, o ürün için elzem olup olmadığı kontrol edilmelidir. Üretim sırasında alerjen kabul edilen buğday unu kullanılması hedefleniyorsa, bunun yerine glüten içermeyen mısır ununun hammadde olarak kullanılıp kullanılamayacağına bakılmalıdır. Eğer örnekteki gibi ikame bir malzeme bulunamıyorsa ve son ürününün içinde alerjen bir madde varsa bu maddenin ürünün etiketinde açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Bilinmektedir ki; 26.01.2017 tarihinde yayımlanan kapsamında 1.1.2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

alerjen-2-724x1024.jpg

Ürün içerisinde beklenmedik nedenlerden alerjen bulunmasını engellemek gerekmektedir. Bunun için ürün, hammaddeden son aşamaya kadar alerjen çapraz kontaminasyonuna karşı korunmalı ve korunması için de bir prosedür belirlenmesi gerekmektedir. Alerjen kontrol ve yönetiminin sağlanması ise HACCP gıda güvenlik sistemi ile mümkündür. Bu sistem kullanılarak potansiyel risklerin belirlenmesi, belirlenen risklere uygun bir üretim prosesi hazırlanması şarttır.

Sonuç olarak alerjen maddeler, gıda ve tüketici için ciddi tehdit oluşturabilecek potansiyel risklerden biridir. Gıda işletmelerinin alerjen kontrolü ve yönetimi sırasında dikkat etmesi gereken en önemli konu; ürün reçetelerinde alerjen maddeleri azaltmaları eğer azaltamıyorlarsa ürünleri Türk Gıda Kodeksine uygun bir biçimde son tüketiciye iletmeleridir.
 

Son kaynaklar