Elektrik

Evin Çatısına Güneş Paneli Kurmak

Güneş Paneli kurarak evinizde elektrik üretebilirsiniz. Elektrik ve doğalgaz fiyatları başta olmak üzere enerji fiyatlarının sürekli artması evlerimizdeki faturalarımızın da artması anlamına geliyor. Daha önce bu konuda faturalarımızı düşürmek için öneriler ve yenilenebilir enerji sistemleri hakkında bilgilerimizi sizlerle paylaşmıştık. (Bkz. Evlerde Elektrik Faturanızı Düşürün ve Bkz. Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ) Geçim şartları, ekonomik imkanlar der iken faturaların artması hepimizi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle tarafımıza gelen evimin çatısına güneş enerjisi kurabilir miyim? sorusuna bir yazı ile detaylıca açıklamak istedik.

Yine daha önceki yazımızda Güneş enerjisi (solar enerji) nedir? ne değildir gibi sorulara cevap yazdığımız için güneş enerjisi konusunun hikaye kısmına girmeden doğrudan evlerimizde güneş enerjisi entegre edebilir miyiz? Bu yol ile elektrik faturalarımızı düşürebilir miyiz? Bu sorularımızın yanıtlarına geçelim. (Bkz. Güneş Enerjisi (Solar Enerji) Nedir? )

Evime Güneş Enerjisi Kurabilir miyim?

Bu sorunuzun cevabı net olarak evet olmakla birlikte arka planda biraz daha karışıktır. Öncelikle ihtiyacınızı belirlemeli, evinizin çatısını analiz etmeli ve kurabileceğiniz sistemi belirlemelisiniz. Gündüz ve Gece elektriği güneşten mi elde etmeyi düşünüyorsunuz? Şebekeye elektrik satacak mısınız? Güneş enerjisi ile sadece su ısıtma mı istiyorsunuz? Amacınız sadece faturanızı düşürmek mi?

Gördüğünüz üzere yukarıdaki sorulara vereceğiniz her cevap sisteminizi değiştirecektir. Şebeke elektrik satma konusu biraz daha farklı olduğu için onu farklı bir yazımıza bırakıyoruz. Bu yazımızda evimizin çatısına güneş paneli koyarak elektrik faturamızı düşürmeye çalışalım.

Mevcut Tüketiminizi Analiz Edin?

Güneş enerjisi sistemi kurmaya karar verdiğinizde öncelikle evinizin ne kadar elektrik tükettiğini analiz etmelisiniz. Sadece gündüz mü güneş enerjisini kullanacaksınız yoksa gecede mi kullanmak istiyorsunuz bunun kararını vermelisiniz. Gece elektrik üretimi olmayacağı için sisteminize akü eklemeniz gerekecektir. Eğer sadece gündüz kullanırım derseniz akü olmadan doğrudan güneşten gelen enerjisi evinizde kullanabilirsiniz. Bu maliyetinizi önemli ölçüde düşürecektir.

Elektrik Faturası Örneği
Elektrik Faturası Örneği

Yukarıda Bursa’da bir konut için aylık elektrik faturasını görmekteyiz. Faturaya göre gündüz enerji tüketimi 69 kWh, Puant tüketimi ise 42 kWh. Yaz aylarına ait fatura olduğu için aküsüz bir sistem ile puant’ın bir kısmıda güneşten karşılanabilecektir. Eğer akülü bir sistem kuracaksanız gece ihtiyacınızı da karşılayabilecek ve153 kWh elektrik ihtiyacınız olacaktır.

Sistemimize akü koymayacağımızı (ucuz olması için) düşünerek sadece gündüz ve puant elektriğimizi karşılamak istediğimizde 111 kWh (aylık) elektrik ihtiyacımız ortaya çıkacaktır.

Güneş Enerjisi Sistemi (Solar Sistem)

İhtiyacınızı belirledikten sonra kurmak istediğiniz güneş enerjisi sistemini hesaplamanız gerekiyor. Öncelikle güneş panellerini nereye koyacaksınız bunu belirlemelisiniz. Çatı veya bahçeye koyabileceğiniz gibi çatıya koyacaksanız ve büyük bir sistem olacak ise çatınızın panellerin yükünü taşıyabileceğinden emin olmanız gerekiyor. Şu an için çatıya koyacağımızı düşünelim.

Çatıya güneş paneli koyacağınızda güneye bakan kullanılabilir çatı alanınız önem kazanıyor. Ülkemiz kuzey yarım kürede olduğu için güneş güneyden vurmaktadır. Çatı alanı herkesin farklı olduğu için sadece 1 adet güneş paneli koyacakmış gibi örnek hesaplama yapalım. Evinizin çatısına göre kaç panel koyacağınızı belirleyip hesapları ona göre değiştirebilirsiniz.

Güneş Paneli Özellikleri
Güneş Paneli Özellikleri

Yukarıda örnek olarak seçilmiş 1 adet güneş panelinin özellikleri yer almaktadır. Buna göre güneş paneli 275 Wp (Watt Peak – Maksimum alınacak güç) elektrik üretmekte ve 1,64 m2 alan kaplamaktadır. Ardından meteoroloji sayfasından Bursa için güneşlenme süresine bakalım.

Bursa Güneşlenme Süresi
Bursa Güneşlenme Süresi

Elektrik faturamız Temmuz – Ağustos dönemi olduğu için güneşlenme süresi olarak 10 saat aldık. (Her ay için güneşlenme süresi farklı olup hesaplamanızı her ay için yapmalısınız.) Bu durumda 1 adet güneş panelinden elde edeceğimiz elektrik;

Elektrik = Panel Gücü x Güneşlenme Süresi x 30 Gün
Elektrik = 275 x 10 x 30 = 82.500 Wp = 82,5 kWp

Yaptığımız hesaplamaya göre maksimum üretebileceğiniz elektrik aylık 82,5 kWh olacaktır. Sabah ve akşam güneş ışınları daha zayıf olduğu ve her gün farklı güneşlenme süresi olabileceği düşünüldüğünde 82,5 kWh elektrik üretimi tabiki olamayacaktır. Bunun için tahmini olarak ağustos ayında 50 kWh elektrik üretebilirsiniz denilebilir.

Temmuz – Ağustos dönemi elektrik tüketimi 153 kWh olup gündüz ve puant tüketimi 111 kWh idi. 1 adet panel ile gündüz puan tüketiminin altında olan 50 kWh üretilebildiği için akü olmadan sistemi kullanabilir, ürettiğiniz tüm elektriği evinizde tüketebilirsiniz. Elektrik faturamız 50 kWh düşecek olup mali değeri 30 TL civarında olacaktır.

Daha fazla panel koyduğunuzda ürettiğiniz elektrik miktarı artacak olup gece tüketimini de karşılamak istediğinizde sisteminize akü ilave etmeniz gerekecektir.

Güneş Enerjisi Sistem Maliyeti Nedir?

Güneş enerjisi sistemlerinde ana elemanlar güneş paneli ve mikroinverter (DC elektriği AC elektriğe dönüştürücü)’dür. Bunların dışında sisteminize göre akü alabilirsiniz. Güneş panelini koymak için çatınıza bir platform yapmanız gerekebilir, kablo çekmeniz gerecektir ve bu işlemleri siz yapmıyorsanız işçilik gideriniz olacaktır.

Yukarıdaki örnek olarak verdiğimiz güneş panelinin fiyatı günümüz itibari ile kdv dahil 850 TL’dir. Farklı paneller, farklı fiyatlar ve farklı güçler söz konusu olduğu için seçtiğiniz panele göre hesaplama yapmalısınız.

300 W’lık bir mikroinverter fiyatı yaklaşık 1000 TL’dir. Tek panel değilde birden fazla panel kullanacaksanız ise 3 kW’lık bir mikroinverter fiyatı 5500 TL’dir. Yurtdışından daha ucuzu bulunabilir.

Aküler sistemin en pahalı ekipmanıdır. 300 Waatlık bir akü olmayıp 2,4 kWlık akü fiyatı kdv dahil 13.500 TL’dir. Bunun yanında batarya yönetim sistemi alınabilir, onun fiyatı 9500 TL’dir.

Aküsüz bir adet panel olan bir güneş enerjisi siteminin fiyatı kablolama ve işçilik dahil ortalama 5.000 TL civarında olacaktır. (Aylık kazancımız 30-50 TL arası olacaktır.)

Daha fazla panel (8 adet panel) olan ve akülü bir sistem yapar isek kablolama ve işçilik dahil ortalama 40.000 TL civarında olacaktır. (Aylık kazancımız 150-200 TL arası olacaktır.)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.