Mühendislik

Makine Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Makine mühendisi ülkemizde en fazla geçerliliği olan, iş olanakları en fazla olan, hemen hemen her üniversitede bulunan bir mühendislik alanıdır. Son yıllarda üniversite sayısının ve kontenjanların artırılması sonucunda mezun makine mühendisi oldukça artmıştır.

Bu yazımızda sizlere makine mühendisi kimdir? Makine mühendisi ne iş yapar? Stajyer Makine mühendisi nerelerde çalışabilir? Makine mühendisi mi yoksa makina mühendisi mi gibi sorularınıza yanıt olmaya çalışacağız.

Makine Mühendisi mi yoksa Makina Mühendisi mi? Hangisi doğru?

Makine mi yoksa makina mı sorusunu muhtemelen sizde kendinize bir çok kez sormuşsunuzdur. Ülkemizde her iki kullanımda oldukça yaygın. Peki hangisi doğru?

TMMOB’nin bir odası olan Makina mühendisleri odası resmi sitesinde makine kullanımını tercih etmiş durumda. (bkz. MMO ) Yeni mezun makina mühendislerinin üye olduğu ve bir çok nimetinden faydalandığı oda makina mühendisleri odası olarak faaliyetine devam ediyor.

Bunun yanında üniversitelerimize bir göz atalım. Teknik üniversite olarak en üst konumlarda bulunan ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) makina yazımını tercih etmiş durumda. ( Bkz. ODTÜ)

Boğaziçi Üniversitesi de makina mühendisliği yazımını kullanıyor. (Bkz. Boğaziçi Üniversitesi)

Uludağ Üniversitesi ise makine mühendisliği yazımını tercih etmiş. (Bkz. Uludağ Üniversitesi)

Ege Üniversitesi de makine mühendisliği yazımını tercih eden üniversitelerden. (Bkz. Ege Üniversitesi)

Yukarıda verdiğimiz örneklerde gördüğünüz gibi makine ve makina kullanımı üniversitelerimizde daha farklı. Türkçemizi doğru kullanmak adına son kararı vermek için TDK’ya (Türk Dil Kurumu) bir göz atalım.

Türk dil kurumu son noktayı koymuş ve doğru yazımı belirtmiş.

Bu kelimenin “makine mi, makina mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı makine şeklinde olmalıdır.

makina (Yanlış kullanım)
makine (Doğru kullanım)

Cümle içinde kullanımı:

“Üniversitenin makine mühendisliği bölümünü kazandı.”

Konuyu çok fazla uzatmadan neden iki farklı yazım olduğunu sizlere aktaralım.

Makine, İtalyanca bir kelime olan macchina kelimesinden türetilmiş olup Osmanlıca’da makina olarak uzun yıllar kullanıldı. 1965 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) imla kılavuzunda makina kelimesinin makine olarak yazılması gerektiğine karar verdi.

Ancak yeni yazım çok kabul görmedi. Bir çok köklü üniversite makina mühendisi olarak kullanmaya devam ederken özellikle yeni üniversiteler makine mühendisi olarak kullanmayı tercih ediyor. Resmi olarak bir zorunluluk olmadığı için karar kurumlara bırakılmış durumda.

Makine Mühendisi Nedir?

Makine mühendisi en temel tanım ile fizik kuralları çerçevesinde bir enerjiyi başka bir enerjiye çeviren makineleri tasarlayan, imal eden kişidir. Bir çok kişinin sandığının aksine bilgisayar – elektronik sistemler ile daha az ilgilenen makine mühendisleri günümüze kadar genel olarak mekanik ağırlıklı işlerde kullanılmıştır. Günümüzün hibrit sistemlerine ayak uydurmak isteyen her makine mühendisi sadece mekanik değil elektronik ve bilgisayar sistemlerine de hakim olmalıdır.

Makine Mühendisi Nedir?
Makine Mühendisi Nedir?

Makine Mühendisi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Bir çok alt dalda iş yapabilmekle birlikte temel olarak Dinamik, Statik, Termodinamik, Enerji, Akışkanlar Mekaniği, Mukavemet, Motorlar ve robotlar gibi alanlar makine mühendislerine hitap etmektedir. Bu alanlarda çalışılabilmekle birlikte bazı sorumlulukları sıralayalım;

  • Düşük maliyet ile yüksek kaliteli ürün çıkarmak,
  • Mekanik ve enerji dönüşümü üzerine yeni bilgileri takip etmek,
  • Mühendislik hesaplamalarını yanlışsız ve eksiksiz yapmak,
  • Kendisi ile çalışan personelin sevk ve idaresi ile ilgilenmek,
  • Süreç iyileştirme, verim artırma ve maliyet azaltma gibi konular üzerinde çalışmak.

Makine Mühendisi Maaşı Nedir?

Maaş konusu çok değişkendir. Ülkemizde özel sektörde çalışılabileceği gibi kamu sektöründe devlet memuru olarakta görev almak mümkündür. Kamu sektöründe maaş skalası nispeten sabit olmakla birlikte özel sektörde büyük bir değişkenlik bulunmaktadır.

Maaş konusunda ayrıntılı bir yazı hazırladığımız için sizleri 2021 Makine Mühendisi Maaşları konusuna davet etmek istiyoruz. Kısaca özetlemek gerekir ise 2021 yılı için özel sektörüde 2825 TL’den (asgari ücret) başlayan maaşlar 14.580 TL’ye kadar çıkarken kamu sektöründe saha ve yabancı dil tazminatı olmadan 8.025 TL maaş alınıyor.

Kimler Makine Mühendisi Olabilir?

Ülkemizde bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Makine mühendisi olabilmek için üniversite sınavı sonrasında bu bölümü tercihlerine yazmalı, yerleşerek kayıt olmalı ve bu bölümden mezun olmalıdır. Teknik konulara ilgisi olan yatkınlığı olan herkes bu bölümde okuyabilir.

Makine mühendisinden beklenen en önemli özellik, hızlı öğrenme ve güçlü muhakeme yeteneğidir. Tasarım ya da imalat süreci boyunca çeşitli zorluklar ile karşılaşabilir ve bu sorunları aşmak için yüksek konsantrasyon ve muhakeme gücüne sahip olması gerekir. Mühendislerden beklenen diğer nitelikler ise şöyledir;

  • Analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak,
  • Hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak,
  • Düşük seviyede olsa bile el becerisi sahip olmak,
  • Çözüm üretmek ve geliştirmek,
  • Matematiksel muhakeme yapabilmek,
  • Ekip çalışmasına uygun olmak,
  • Yüksek iletişim becerisine sahip olmak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.