Soğutma Tekniği

Soğutucu Akışkanlar – R729 Hava

R729 Hava bilinen ve son zamanlarda en fazla kullanılan soğutucu akışkanlardan biridir. R729 Hava özellikle durgun hava olarak yalıtım amaçlı da kullanılmaktadır.

Günümüzde iklimlendirme-havalandırma sistemleri ile uçaklarda, hava çevrimli sistemlerde kullanılmaktadır. Zehirsiz, hafif ve doğada istediğimiz kadar bulabildiğimiz bir maddedir. İşletme katsayısı, diğer soğutuculara göre oldukça düşüktür. Örneğin 300C yoğuşma ve –150C buharlaşma sıcaklıkları arasında işletme katsayısı 1,68’dir.Bu nedenle hava çevrimli sistemlerde yüksek güce gereksinim vardır.

Soğutma sistemlerinde önceleri sadece amonyak ve Karbondioksit kullanılabilir iken günümüzde Freon soğutucu akışkanlar çıkmış ve daha verimli, çevreye daha az zararlı olarak kullanımları yaygınlaşmıştır. Evlerimizdeki buzdolaplarında, klimalarda, araç klimalarında bu freon gazları kullanılmaktadır. Soğutucu akışkanları tek tek incelediğimiz yazı dizimizde R729 soğutucu akışkanının özelliklerine, çevreye verdiği etkiye, Basınç – Entalpi ( Lnp – h), Sıcaklık – Entropi ( T-S) ve doymuş buhar tablolarına yazımızı okumaya devam ederek ulaşabilirsiniz.

Tüm soğutucu akışkanların özelliklerine ve tablolarına ulaşmak için Soğutucu Akışkanlar, Özellikleri ve Grafikleri linkine tıklayabilirsiniz.

Soğutucu Akışkan – R729 Hava

R729 (Hava) soğutucu akışkan olarak klima santrali ve havalandırma sistemlerinde sürekli kullanılmaktadır. Özellikle hijyenik odalarda havanın taşıdığı soğutma miktarı önemli olup uzun mesafelerde taşınabilmesi ile  giderek daha fazla tercih edilmektedir.

R729 (Hava) soğutucu akışkanının termodinamiksel özellikleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Soğutkan Donma
Noktası (0C)
1 Atm’de Normal Kaynama Noktası (0C) Kritik
Sıcaklık (0C)
Kritik
Basınç (kPa)
R729  -220 720 810 1.03

R729 Hava Soğutucu akışkanının çevreye etkisi, kimyasal formülü, ODP Değeri, GWP değeri ve Emniyet sınıflandırması aşağıdaki tabloda verilmiştir.

No Kimyasal Formülü Ya da % Kütle Karışımı ODP GWP
100 yıl
Emniyet Sınıflandırılma
R729 Azot (N2) – %78.084
Oksijen (O2) – %20.946
Argon (Ar) – %0.930
Karbondioksit (CO2) – %0.034
0,0 0 A1

Emniyet Sınıflandırması:

Emniyet sınıflandırmasında bir harf ve bir sayı kullanılarak ifade edilir (örnek olarak A2). Alfabetik büyük harf zehirlilik özelliğini, sayı ise yanıcılığı ifade eder.

  • A sınıfı derişikliği 400 ppm’e eşit veya üzerinde olan soğutkanları gösterir;
  • B sınıfı derişikliği 400 ppm’in üzerindeki soğutkanları gösterir.
  • Sınıf 1; 21°C’de ve 101 kPa basınçta alevlenme testinde yanmayan soğutkanları gösterir;
  • Sınıf 2;  21°C’de,  101 kPa basınçta    10 kg/m3 yoğunlukta düşük yanıcılık gösteren ve 19 kJ/kg’den düşük yanma ısısı üreten soğutkanları ifade eder;
  • Sınıf 3; 21°C’de, 101 kPa basınçta 0.10 kg/m3 yoğunlukta yüksek yanıcılık gösteren ve 19 kJ/kg’den büyük veya ona eşit yanma ısısı üreten soğutkanları ifade eder.

ODP: Ozon Aşındırma Potansiyeli

GWP: Küresel Isınma Potansiyeli

R729 (Hava) Basınç – Entalpi (P-H) Diyagramı

R729 (Hava) Soğutucu akışkan için Basınç – Entalpi ( P – H ) diyagramı aşağıdaki yer almaktadır. Resmin üzerine tıklayarak büyük boyutta incelebilirsiniz.

R729 (Hava) Basınç - Entalpi (p - h) Diyagramı
R729 (Hava) Basınç – Entalpi (p – h) Diyagramı

R729 (Hava) Sıcaklık – Entropi (T-S) Diyagramı

R729 (Hava) Soğutucu akışkan için Sıcaklık – Entropi ( T – S ) diyagramı aşağıdaki yer almaktadır. Resmin üzerine tıklayarak büyük boyutta incelebilirsiniz.

R729 (Hava) Sıcaklık - Entropi (T-S) Diyagramı
R729 (Hava) Sıcaklık – Entropi (T-S) Diyagramı

R729 (Hava) Doymuş Haller Tablosu

R729 (Hava) Soğutucu akışkan için doymuş buhar tablosu aşağıda yer almaktadır. Tablonun sonundaki indir butonunu kullanarak bilgisayarınıza / telefonunuza indirebilirsiniz.

R729 (Hava) Doymuş Haller Tablosu
R729 (Hava) Doymuş Haller Tablosu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.