Soğutma Tekniği

Su Soğutma Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Su Soğutma sistemi hemen hemen her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Su Soğutma genel olarak endüstride kullanılmakla birlikte kişisel olarakta kullanmak mümkündür. Son zamanlarda kişisel bilgisayarlarda hava soğutmalı sistem yerine su soğutmalı sistemlere geçmek çok daha verimli olmaya başlamıştır.

Bu yazımızda kişisel bilgisayarlarda su soğutma sistemlerini anlatmaya çalışacağız. Ayrıca endüstriyel alanda su soğutma için kullanılan Soğutma Kulesi konusuna göz atmak isteyebilirsiniz.

Su Soğutma Nedir?

Günümüz bilgisayarları genel olarak hala hava soğutmalıdır. Yani bilgisayarın bileşenleri üzerinde (işlemci, ekran kartı vb.) bir fan bulunmaktadır ve bu fan vasıtasıyla soğutma işlemi sağlanmaktadır. Bilgisayar bileşenleri ne kadar soğutulur ise verimleri o kadar artmaktadır.

Kripta para madenciliği ile ekran kartlarına olan ilginin çok artması ile piyasada yüksek performanslı ekran kartları çıkmaya başlamıştır. Tüm çıkan ekran kartları hava soğutmalı olup soğutmanın iyi olması sayesinde ekran kartları daha yüksek saat frekansında çalışabilmekte ve daha fazla kazım yaparak kullanıcılara daha yüksek gelir sağlamaktadır.

Hava soğutma sağlayan fanları değiştirerek su soğutmaya çevrildiğinde verim çok yükselmektedir. Hava soğutma ortam sıcaklığına doğrudan bağlı iken su soğutmada ortam sıcaklığı biraz daha arka planda kalabilmektedir.

Su Soğutma Nasıl Çalışır?

Su soğutma ilk kez bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış ve fanlar kaldırılarak yerine su blokları konulmuş ve içerisinden su geçirilerek soğutma sağlanmıştır. Bilgisayarlarda en fazla işlemci ve ekran kartı ısındığı için uygulamalar genel olarak işlemci ve ekran kartı üzerinedir.

Su soğutma sistemlerinde ise ısıyı taşıma görevi genelde sudadır. İşlemciler için kullanılan su soğutma sistemleri temel olarak üç parçadan oluşur. İşlemciye temas eden yerdeki su bloğu, pompa ve genelde bir adet fan ve radyatörden oluşan ısı değiştiriciden ibaret olan sistemlerde su, borular aracılığıyla taşınır.

Su Soğutma Sistemi
Su Soğutma Sistemi

Neden Su Soğutma Tercih Edilir?

Su soğutmayı, hava soğutmadan daha üstün kılan iki temel fiziksel özellik var. Bunların ilki, suyun ısı iletkenliğinin havaya oranla 25 kat daha fazla olmasıdır. Bu sayede su, havadan çok daha hızlı bir şekilde ısıyı fanın olduğu bölgeye aktarabilir.

İkinci üstün özellik ise suyun ısı kapasitesinin, havadan çok daha fazla olması. Isı kapasitesi havaya oranla 4 kat daha fazla olan su, sıcaklığının artması için dört kat daha fazla ısı enerjisine gerek duymaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.