Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Aşınma Nedir Aşınma Çeşitleri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Aşınma Nedir

Aşınma, sistemlerin çalışan yüzeylerinde sıkça rastlanılan bir bozulma türüdür. Birbirine göre izafi hareket yapan ve temas halinde olan yüzeylerden parça kopması aşınma olarak adlandırılmaktadır.
1953 yılında yayımlanan DIN ( Alman Standart Enstitüsü) 50320’ de aşınma; malzeme yüzeylerinden, mekanik nedenlerle ufak parçacıkların ayrılması sonucu, arzu edilmeyen şekilde değişiklik olarak tanımlanmaktadır. DIN 50320 de yapılan bu tanıma göre; yüzeylerin talaş kaldırılarak işlenmesi, taşlanması, parlatılması veya makina parçalarının alıştırılması gibi işlemler aşınma olayı olarak kabul edilmemektedir. Bunun nedeni ise bu işlemlerin istenilerek yapılıyor olmasıdır.
Aşınmayı;
  • Malzeme seçimi
  • Pürüzlülük
  • Sertlik
  • Yüzey işlemleri
  • Yağlama
  • Çevre
  • Zaman gibi faktörler etkilemektedir.
Aşınma Çeşitleri
Biz 4 tane aşınma türüne değineceğiz.

1- Adhesif Aşınma
Malzemelerin temas yüzeylerindeki yüksek mekanik gerilimler
sonucu mikro kaynak bölgelerinin oluşmasına sebep olan bir aşınma türüdür.Genellikle yüksek hız ve yüksek yüklerde görülür.
Adhesif aşınma;
  • Yük durumu
  • Malzeme sertliği gibi unsurlara bağlıdır.
2- Abrasif Aşınma
İki yüzeyin arasında bulunan dışarıdan girmiş veya sürtünen malzemelerden kopmuş küçük sert parçalardan dolayı oluşan aşınma türüdür. Bu sert parçalar yumuşak olan yüzeye gömülür ve karşı taraftaki yüzeyi aşındırır. Bu aşınmaya; imalat sırasında oluşan talaşlar ve dökümden kalan kumlar neden olabilirler.
Abrasif aşınmayı önlemek için;
  • Yüzey sertleştirilmeli
  • Makinalar talaştan ve pislikten temizlenmelidir.
3- Yorulma Aşınması
Çoğunlukla dinamik zorlanma sonunda temas yüzeyinin altında veya yakınında iç yapının yorulması ile yüzeyden küçük parçaların kopması ile geçekleşen aşınma türüdür. Bu aşınma türünde doğal sertlik önemli bir husustur. Yorulma aşınması yumuşak malzemelerde görülmemektedir. Yorulma aşınmasını önlemenin en etkili yolu yüzeylerin sertleştirilmesidir.
4- Korozif Aşınma
Malzeme yüzeyinin kimyasal bir madde ile temasından ortaya çıkan aşınma türüdür.Bu aşınma türüne yağın içinde bulunan asit sebep olabilir.Isının artması aşınmayı hızlandırmaktadır. Bu aşınmayı önlemenin en iyi yolu malzemeyi koruyucu bir tabaka ile kaplamaktır.
 

Son kaynaklar