Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Endüstrinin Gücü : PLC Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Endüstriyel Sektördeki işleri ileri seviyeye taşıyarak kolaylaştıran kontrol ünitesine “Programlanabilir Lojik Kontrol (Programmable Logic Controller )” kısa ve bildiğimiz adıyla “PLC”denir. PLC’ler içerisinde bir mikro denetleyicinin ve çeşitli komponentlerin olduğu bir kutudur. Bu kutu üzerinde PLC’nin durumunu belirten ledler, PLC’nin dış dünya ile bağlantısı olan I/O veya Türkçemizdeki karşılığı giriş çıkış pinleri, bilgisayarla ve diğer ek modüllerle iletişim kurması için de ayrı portları bulunur. PLC’ler fabrikalarda ki genelde büyük ve karmaşık olan panoların yerlerini alarak, eski panolardan oldukça küçük bir alanda, düzgün ve kolay anlaşılır bir şekilde aynı işleri daha iyi ve güvenle yapmaktadırlar. PLC’ler bu bağlamda Endüstriyel alanda devrim niteliğinde ürünlerdir. Farklı firmalar farklı ürünleri üreterek bu konuda kullanıcıya ihtiyaca göre ürün seçme olanağı sunmaktadırlar. PLC’lerin çoğunlukla endüstride kullanılmasının sebeplerinden biride bu ürünlerinin sıcaklık farklarına, kir, toz gibi durumlara karşı dayanıklı olmalarıdır. PLC’ler dışarıdan bakıldıkları zaman basit görünürler fakat yaptıkları işlere bakıldığı zaman o basit görüntünün altında çoğu işin üstesinden gelen bir cihaz görünür. Bu cihaza isteklerimizi yaptırmak için onun anlayacağı dil de komutlar yüklemeliyiz. Buda PLC’lerin anladığı diller olan “LADDER, STL, FBD” dir. Bu programlama dillerinden herhangi biriyle yazılan bir program çok ufak bir işlemle anında diğer dillere dönüştürülebilir.
 

Son kaynaklar