Çevre mühendislerinin
KGK (Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) sınavlarına katılamamasının temel nedeni, mesleklerinin KGK’nin yetkilendirdiği ve bağımsız denetçilik sertifikası alabilecek meslek grupları arasında yer almamasıdır. İşte bu durumu anlamak için temel nedenler:
1. KGK'nın Yetkilendirme Kriterleri
- KGK Yönetmeliği, bağımsız denetim faaliyetlerini gerçekleştirebilecek meslek mensuplarını açıkça tanımlar. Bu kapsamda genellikle şu meslek gruplarına öncelik verilir:
- SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler) ve YMM (Yeminli Mali Müşavirler),
- İşletme, İktisat, Finans, Bankacılık, Hukuk gibi alanlarda eğitim almış uzmanlar.
- Çevre mühendisliği gibi teknik meslekler, muhasebe ve denetim alanında doğrudan uzmanlık alanı olarak değerlendirilmez.
2. Çevre Mühendisliği Eğitim İçeriği
- Çevre mühendisliği lisans programları, teknik ve mühendislik odaklıdır; genellikle muhasebe, finansal raporlama, denetim standartları gibi konuları içermez.
- KGK tarafından aranan yetkinlikler arasında yer alan:
- Muhasebe standartları (TFRS ve UFRS),
- Denetim standartları (ISA, Türkiye Denetim Standartları),
- Finansal raporlama ve analiz, gibi konular, çevre mühendisliği eğitiminin kapsamı dışında kalır.
3. KGK ve Mesleki Yeterlilik
KGK sınavlarına katılım için, aşağıdaki mesleki yeterliliklere sahip olmak gerekir:
- Muhasebe veya denetimle ilgili bir alanda eğitim almış olmak,
- Mesleki deneyime sahip olmak (örneğin, SMMM ya da YMM belgesi sahibi olmak). Çevre mühendisliği mesleği, bu şartları karşılamadığından KGK sınavları için uygun görülmez.
4. Çevre Mühendisliği ve Denetim İlişkisi
Çevre mühendisleri,
bağımsız denetimden ziyade çevreyle ilgili konularda danışmanlık ve teknik raporlama görevlerini üstlenir:
- Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED),
- Sürdürülebilirlik raporlaması,
- Karbon ayak izi ve enerji denetimi,
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi denetimleri gibi alanlarda uzmanlaşırlar. Bu görevler, KGK’nın denetim standartları kapsamındaki finansal ve muhasebe denetimi alanıyla doğrudan ilgili değildir.
5. Alternatif Denetim ve Sertifikasyon Alanları
Çevre mühendisleri, finansal ve muhasebe denetimi yerine aşağıdaki alanlarda sertifikasyon ve denetim yetkisi alabilir:
- ISO 14001 Baş Denetçi Sertifikasyonu: Çevre yönetim sistemleri denetimi.
- Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Raporlaması: Çevre mühendisleri için daha uygun alanlardır.
- Enerji Yöneticiliği ve Enerji Verimliliği Denetimi: Özellikle enerjiyle ilgili denetimlerde görev alabilirler.
Sonuç
Çevre mühendislerinin KGK sınavlarına katılamama nedeni, mesleklerinin bağımsız denetimle ilgili finansal, muhasebe ve raporlama yetkinliklerini kapsamaması ve KGK’nın yetkilendirdiği meslekler arasında yer almamasıdır. Ancak çevre mühendisleri, çevre ve enerji yönetimi, sürdürülebilirlik, karbon raporlama gibi alanlarda denetim ve raporlama faaliyetlerinde uzmanlaşabilirler.