Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Geçmişten Günümüze Tarhana

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

Tarhana Nedir?​

Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’ne göre tarhana: ‘‘Buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir gıda maddesi’’ olarak tanımlanmaktadır.

Emeğinizi karşılıksız bırakmayacak lezzet: Tarhana yapımı ve çorbası tarifi  | Tarhana nasıl yapılır?
Toz Tarhana
Geçmişi çok uzun yıllar önceye dayanan tarhanayı tarihteki ilk hazır toz çorba karışımı olarak adlandırabiliriz. Tarhanayı diğer çorbalardan ayıran pek çok önemli özelliği bulunmaktadır. Kurutulmuş bir ürün olmasıyla günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz bozulmalara karşı uzun raf ömrüne sahip, aynı zamanda fermente bir ürün olduğundan mikrobiyolojik olarak da diğer kuru gıdalara kıyasla zengin bir içeriğe sahiptir.

Sütlü Tarhana Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır? -Yemek.com - Yemek.com
Tarhana Çorbası
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana bulunmaktadır. Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış pek çok çeşidimiz de vardır. Bunlardan bazıları; Maraş Tarhanası, Bolu Kızılcık Tarhanası, Muğla Göce Tarhanası, Uşak Tarhanası, Kütahya Kızılcık Tarhanasıdır.

Farklı tarhana türlerine dair incelemeler yapılmış besin içeriği belirlenmiştir. Ancak standart bir bileşime sahip olmamasından kaynaklı olarak genellikle yöresel damak tadı ve kültürel alışkanlıklara göre malzemeleri belirlenen tarhananın sabit bir besin içeriği tablosu yoktur.

Tarhana ilk olarak nasıl bulunmuştur?​

Tarihsel kaynaklara göre ilk olarak Orta Asya’da Türkler tarafından üretildiği düşünülmektedir. Daha sonraları göçlerle diğer ülkelere yayılmıştır. Geçmişte yine Türkler tarafından bulunmuş kurut da tarihsel kaynaklarda bir çeşit tarhana olarak adlandırılmaktadır. Kurut ise yoğurdu daha uzun süre muhafaza etmek için bulunmuş bir üründür.

‘Tarhana’ adını nereden almıştır?​

Tar kelimesi Divanı Lügat-it Türk’te “yazdan kışa saklanan yoğurt“ olarak kullanılmış bir sözcüktür. Türk sözlüklerinde ise günümüzdeki tarhanaya benzer kelimeler, Kıpçak ve Mısır Memluk Türklerine ait deyişlerde tarhanah şeklinde kullanılmıştır. Farsçada ise terhuvâne ve terhîne olarak isimlendirilir.

Tarhana son zamanlarda değişen tüketim alışkanlıklarına mükemmel şekilde uyum sağlar. Katkı ve koruyucuya ihtiyaç duymaması, yüksek lif düşük kalori içermesi ile sık tercih edilebilir bir üründür.

Maraş Tarhanası​

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı tarhanos-tarhana-1024x799.jpg
Maraş Tarhanası
Maraş tarhanası 2010 yılında koruma altına alınmış olup ülkemizde yeri bir başkadır. Maraş tarhanası içeriği yalnızca buğday dövmesi ve yoğurttan oluşur. Bu çeşit sadece çorba olarak değil farklı şekillerde de tüketilebilmektedir. Pişme aşamasında yoğurt ilavesiyle yemek olarak, yarı kurutulmuş halde (firik) olarak ve kurutulmuş tarhana cipsi olarak tüketilebilir. Farklı aromalarla lezzetlendirilen tarhana cipsi sağlıklı alternatif arayanlar için oldukça uygun bir seçenektir.

Maraş tarhanasının tarihine de bakacak olursak çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre Yavuz Sultan Selim Han’ın Dulkadiroğlu beyliği zamanında çıkacağı Mısır seferi için soğuktan etkilenmeyecek sıcakta bozulmayacak bir yiyecek istemiştir. Bunun üzerine Kahramanmaraş’ın bir ilçesi olan Elbistanlı annesi Ayşe Hatunun yönlendirmeleri ile Maraş Tarhanasının ortaya çıkmış olduğu düşünülmektedir.

Tarhananın Faydaları nelerdir?​

  • Fermente bir ürün olması sebebiyle bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kolay sindirilebilme özelliği vardır.
  • Yüksek miktarda vitamin ve mineral maddeler içeren sebzeler ve baharatlarla hazırlanmaktadır.
  • Zengin içeriği kendine özgü bir lezzeti vardır.
  • Farklı tüketim alternatifleriyle her yaş grubuna hitap eder.
Faydaları saymakla bitmeyen tarhanayı sizler de dört mevsim ve özellikle kış aylarında çorba olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca artık raflarda daha sık görmeye başladığımız farklı lezzetlerle zenginleştirilmiş tarhana cipslerini dilediğiniz zaman atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Tarhanaya dair tüm merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

Son kaynaklar