Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Gıda İşleme ve Kurutma Teknolojisinde PEF (Pulsed Electric Field) Kullanımı

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Tarih boyunca insanlar, gıdaları bozulmadan muhafaza edebilmek için raf ömrünü uzatmayı amaçlamış ve bu amaç doğrultusunda çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Gıdanın ömrünü uzatmak için uygulanan en eski yöntemin kurutma olduğu bilinmektedir. Literatürde kurutma, gıdaya kontrollü ısı uygulanmasıyla, içeriğindeki suyun büyük bir kısmının buharlaştırılarak uzaklaştırılması olarak açıklanmaktadır. Kurutma teknolojisi doğal ve yapay kurutma olmak üzere iki ana grupta incelenmektedir. Doğal yolla tarlada, güneşin altında kuruyan tahıl ve baklagiller incelendiğinde, dayanıklılıklarının arttığı görülmektedir. Gıdaları doğal yolla kurutmak bilinen en eski yöntem olsa da, güneş her zaman ve her yerde bulunabilecek bir kaynak değildir. Doğal yolla kurutmanın birçok dezavantajı sebebiyle, kontrolü daha kolay olan yapay kurutma teknolojisine gereksinim duyulmuştur. Atmosfer basıncında kurutma, vakum kurutma, dondurarak kurutma (liyofilizasyon) yapay kurutma yöntemlerindendir.



smoothie-1.png

PEF Nedir?​

Gıda sektöründe meyve suyunun korunması, patates cipsi yapımında kızartma işlemi, pancar/havuç cipsi gibi ürünlerin işlenmesinde kullanılan PEF (Darbeli elektrik alan) kurutma teknolojisinde de önemli bir yere sahiptir. Bu uygulama; elektrik alanı oluşturan bir yapı ve gıda maddesinin etki göreceği bir işlem bölmesinin bulunduğu cihazla gerçekleştirilir.
Görseldeki smoothie örneğinde işlenmemiş, termal ısıl işlem uygulaması yapılmış ve PEF teknolojisi ile muamele edilmiş smoothie ürünü görülmektedir. Yapılan her bir işlem incelendiğinde, PEF teknolojisi uygulanan ürünün renginde istenilen parlaklık fark edilmektedir.
Havuç, kırmızı pancar ve tatlı patates cipsi örneklerindeyse yine aynı durum söz konusudur. PEF işlemi uygulanan gıdaların renk ve formlarında olumlu farklılıklar meydana gelmiştir.
kuru-meyve.png

Gıda Kurutmada PEF Teknolojisi​

Gıdaların kurutulması için tercih edilen PEF teknolojisi, gıdanın kalitesini korumasının yanı sıra kurutma süresini de kısaltır. Aşağıdaki tabloda örnek gıda ürünlerinin kurutulması sırasında, kurutma süresinde meydana gelen değişiklikler verilmiştir.
Gıdaya ön işlem olarak PEF uygulandıktan sonra kurutulmuş gıda örneklerinin antosiyanin, toplam fenolikler, C vitamini ve antioksidan içeriğinde değişme olmadığı görülmektedir. Dondurarak kurutmadan önce uygulanan PEF işlemiyle ise gıdada daha düzgün bir görüntü, daha canlı renkler, daha az büzülme meydana gelmektedir.
toptan-cilek.png

GIDAKURUTMA SÜRESİNDE AZALMA (%)
HAVUÇ8,2
KURU ÜZÜM20
ELMA12
PATATES DİLİMİ27
YABAN MERSİNİ42
PEF teknolojisi:

• Süreç ve ürün iyileştirmesi,

• Düşük sıcaklıkla hafif bir koruma sağlaması,

• Sebze ve meyvelerde işlemlerin daha kolay yapılabilmesi

• Pastörize içeceklere ve sıvı gıdalara daha yüksek besin ve fonksiyonel değer katması sebebiyle dikkat çeken, gelecekte kullanımı yaygınlaşacak bir uygulama olduğu ön görülmektedir.
 

Son kaynaklar