Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Kendisi Mikro Etkisi Makro, Nedir Bu Biyoteknoloji?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Gün içinde yapmanız gereken bütün sorumlu olduğunuz veya sorumlu bile olmadığınız tüm işleri sizin yerinize birinin veya birilerinin yapmış olduğunu bir hayal etsenize, ne kadar muhteşem olurdu değil mi? İşte bilim dünyası da bunun eksikliğini hissetti, hayal etti ve ilerleyen teknolojiyle birlikte yeni yöntemler elde ederek, yaşamlarımızı birleştirdi ve sonucunda biyoteknoloji denilen canlı teknolojisini oluşturdu. Biyoteknoloji; biyolojik etmenlerin, özellikle mikroorganizmaların ham maddelerini faydalı maddelere dönüşümünü sağlayarak meydana gelen bir takım kimyasal tepkimelerin uygulamalarıdır.

Biyoteknoloji, gelişen teknolojiyle beraber bilgi sınırlarını sürekli artan bir ivme ile hızlandırarak genişletiyor. Biyolojik süreçlerin bu hızlı gelişimi; gıda, tarımsal, endüstriyel ve daha birçok farklı alanlarda çeşitli ve farklı yenilikler geliştirmek için genişleyen bir dizi seçenek sunuyor. Gıda sektöründe de biyoteknolojik yaklaşımlar oldukça sık karşımıza çıkmaktadır ve mühendisler eşliğinde de bu yaklaşımlar benimsenip kullanılmaktadır. Bu teknikler benimsenerek üretilen yeni gıdalar ise insan yaşantısına değer katacak türden gıdalardır.

dna-biyoteknoloji.jpg

Geçmişten günümüze değin kullanılan biyoteknolojik yöntemler, gıda sanayisinde işimizi kolaylaştırmanın yanı sıra son ürünün de kaliteli olmasına olanak sağlar, bunun yanında gelişen biyoteknolojik yöntemler ile oluşan son ürünün kalitesini daha da artırmaktadır. Örneğin ekmek, peynir gibi gıdaların üretiminde mikroorganizmalar biyoteknolojik yöntemler olarak kullanılmaktadır. Yine köpüklü şarapların üretimi sırasında modern biyoteknolojilerin kullanılması, azaltılmış üretim süresi ve maliyetleri ile kaliteli bir son ürün elde etmeyi sağlar. Mikroorganizmaların neden olduğu bu ürünler, fermantasyon yoluyla oluşan birçok probiyotik bateri içeriği de bulundurmaktadır. Bu prebiyotik gıdaları da daha sağlıklı bir hayat sürmek için beslenme rutinimize peynir, turşu, tarhana gibi fermente gıdalar yoluyla eklemek de yine çok büyük öneme sahip. Biyoteknolojik yöntemlerle birleşerek kullanılan teknoloji sayesinde gıda üretmenin yanı sıra üretilen gıdanın muhafazasını kolaylaştıracak ve raf ömrünü uzatacak olanaklar da sağlamaktadır.

shutterstock_485504767.jpg

Dinamik olarak değişen koşullar altında olsa bile insanoğlu, bu koşullara ayak uydurarak biyoteknolojiyi daha da ilerletmekte. Doğamız gereği canlılıkla iç içe oluşumuz bize daha ne fırsatlar sunacak diye düşünmeden edemiyor insan. Bakalım görelim bu minik canlılar, durmadan gelişen bu hızlı teknolojik dünyada, bize daha ne fırsatlar sunacak.
 

Son kaynaklar