Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Yerli Elektrikli Otomobil – TOGG

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
yerli araba

Son zamanlarda beni en çok heyecanlandıran olay yerli elektrikli otomobilin tanıtılması olmuştu. Daha önce yerli otomobil çalışmalarımızı anlattığım yazıyı paylaşmıştım: bu bağlantıdan bahsettiğim yazıya ulaşabilirsiniz. Bu yazımda da Yerli Elektrikli Otomobil – TOGG ‘dan ayrıntılı olarak bahsedeceğim.


Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), merkezi Türkiye’de bulunan anonim bir şirkettir. 2017 yılı Kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerli otomobil üretmek için bir araya gelen kuruluş ve şirketler açıklanmıştı. Bu şirketler alanında öncü ve köklü şirketlerdi. Bu şirketler ve kuruluşlar bir araya gelerek 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuş oldu. Bu şirketler ve payları şu şekildedir:
  • BMC (%19)
  • Anadolu Grubu (%19)
  • Turkcell (%19)
  • Kök Grubu (%19)
  • Zorlu Holding (%19)
  • TOBB (%5)
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. ‘nin merkezi Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’ndedir. Şirkette CEO görevini Gürcan KARAKAŞ, COO görevini Sergio ROCHA üstlenmektedir.


27 Aralık 2019 tarihinde Gebze Bilişim Vadisi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yerli elektrikli otomobilin SUV ve Sedan modelleri tanıtıldı. Yerli otomobilin üretimi için Bursa’nın Gemlik ilçesinin Haralar Bölgesi’nde bulunan TSK’ya ait alanda 22 milyar TL maliyetle fabrika kurulacağı açıklandı. 21 Mayıs 2020 tarihine gelindiğinde ise fabrika yapımı için çalışmalar başladı.

ARAÇ TASARIMI:
Araçlar İtalyan tasarım bürosu Pininfarına tarafından tasarlanmıştır. Ve 27 Aralık 2019’da prototipi tanıtılan SUV ve Sedan modeller İtalya’da üretilmiştir. Araç Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız alacak şekilde tasarlanmıştır. Aracın ön ızgarasında lale motifleri bulunmaktadır ve araç içindeki ön gösterge paneli tamamen elektronik olacaktır.
Üretilecek modeller ve beklenen çıkış tarihleri:
  • Üretilecek olan bütün araçlar %100 elektrikli olacaktır. Yollara ilk çıkacak model C-segment SUV olacak. 2022 yılının sonlarına doğru yollarda olması planlanmaktadır.
  • C-segment Sedan modelinin 2024 yılında yollara çıkması hedefleniyor.
2030 yılına kadar 3 farklı modelde daha araç üretilmesi ve yollara çıkması planlanıyor. Bu modeller şu şekilde:
  • C-segment Hatchback
  • B-segment SUV
  • C-segment MPV
 

Son kaynaklar